HTML

Magyar Román

E blog célja nem a magyar-román viszony ingerlése, hanem a békés egymás mellett élés megvalósítása. A feszültség keltő személyek és események objektív bemutatásával, valamint az átlagemberek (románok és magyarok) szemszögéből való megközelítéssel sikerülhet egymás jobb megértése, elfogadása.

Friss topikok

2009.08.24. 21:04 rhoky

Sólyom Lászlónak „NEM”-et mondott Szlovákia

Mit szól mindehhez a román média és a román közvélemény?

 

Fokozódik a feszültség Magyarország és Szlovákia között. Az okot mára már mindenki ismeri, ez folyik még a vízcsapból is. Természetesen a román sajtóban és médiában is helyet kapott ez az ügy.

 

Az erdélyi magyar média a Magyarországon tapasztalt felháborodással közli a hírt és mélyen elítéli a történteket. A román sajtó már sokkal visszafogottabb – megmaradnak a száraz tények közlésénél.

 

A legrészletesebben a ZIUA tekintélyes román napilap „Szlovákia NEM-et mond Sólyomnakcímmel közli az eseményeket megemlítve a „prágai tavaszt” és azt is, hogy szlovák közjogi méltóságok nem voltak hivatalosak, majd azzal zárja a cikket, hogy az utóbbi időben bizony nagyon elmérgesedett a két ország közötti diplomáciai viszony, megemlítve az utóbbi idők konfliktusait, köztük a dunaszerdahelyi focimeccsen történteket és a legújabb szlovák kisebbségi nyelvtörvényt is.

A COTIDIANUL „Sólyom a nem kívánt államfő” címmel nagyjából hasonlóan tényszerűen közli az eseményeket, kiegészítve azzal, hogy ez nem az első eset, hogy a magyar államfőt nem kívánt személynek nézték, nemrég Románia tagadta meg a magyar államfő repülőgépétől a leszállási engedélyt. A ZIARUL FINANCIAR és a GANDUL még rövidebben írja le a történteket, a többiektől pedig jó ha legalább megemlítik.

 

Az egyes online hírportálokon olvasható kommentelők írása azonban már sokkal érdekesebb.

A legtöbben ugyanis nem rejtik véka alá a magyarellenes felfogásukat. Többen is azt nehezményezik, hogy a magyarok mindenhol nagyon agressz1vek a környezetükben található nemzetiségekkel szemben, ez az egyik oka, hogy sehol sem szeretik őket. Egyikük konkréten le is írja, hogy a más országokban található románok nem követelnek autonómiát maguknak azokon a településeken, ahol többségben laknak, nem várják el, hogy mások tanuljanak meg románul, sőt, ők tanulják meg az adott állam nyelvét. Természetesen akadnak pozitív hozzászólók is, ezek közül azonban néhányról feltételezni lehet, hogy erdélyi magyar.

 

Mint ahogy az Európai Unió sem ítélte el eddig hivatalosan Szlovákiát a történtekért, úgy a román fél sem foglalt hivatalosan állást, beleértve a médiát sem. Az átlagemberek közül pedig sokan nem ítélik el Szlovákiát azért amit tett, helyette felsorolják a magyarok „régi bűneit”.

 

Vajon mi ennek az oka? Miért nem akar sok román elfogulatlanul véleményt mondani egy ilyen ügyben? Mit lehet tenni, hogy ez megváltozzon?

Szólj hozzá!

Címkék: szlovakia solyom


A bejegyzés trackback címe:

https://magyarroman.blog.hu/api/trackback/id/tr671335783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása